ΟΜΑΔΕΣ.



 Ο Παναθηναϊκός (επίσημα Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός Α.Ο.) είναι ελληνικός επαγγελματικός σύλλογος ποδοσφαίρου με έτος ίδρυσης το 1908.[1] Παρ' ότι αποτελεί πλέον τμήμα του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου (ΠΑΟ), πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αμιγώς ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας, δηλαδή από όσα ιδρύθηκαν με αποκλειστικό αντικείμενο το συγκεκριμένο άθλημα.

Έδρα του Παναθηναϊκού είναι το Γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», γνωστό και ως Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας (στη συνοικία Αμπελόκηποι του Δήμου Αθηναίων), χωρητικότητας 16.003 καθήμενων θεατών,[2] ενώ η ονομασία του έχει δοθεί προς τιμήν του ιστορικού του προέδρου. Ο σύλλογος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους συλλόγους της Ελλάδας και τον λαοφιλέστερο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.[3] Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και πλέον επιτυχημένους συλλόγους από πλευράς διακρίσεων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει αγωνιστεί σε όλα τα πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής από την ίδρυσή της (το 1959). Έχει κατακτήσει 20 πρωταθλήματα Ελλάδας, πρωταθλήματα ΣΕΓΑΣ και ΕΠΣΑΠ (πριν από την ίδρυση της ΕΠΟ το 1926), 18 κύπελλα Ελλάδας, πετυχαίνοντας 8 φορές νταμπλ τίτλων, και 3 Σούπερ Καπ.

Ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει αγωνιστεί σε τελικό στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών (μετέπειτα Champions League) το 1971, η μόνη που έχει αγωνιστεί στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης τo 1985 και 1996, ενώ έχει φτάσει και στη φάση των 8 (προημιτελική) τo 1992 και 2002.[4] Επίσης, μετείχε στον τελικό του Διηπειρωτικού κυπέλλου το 1971, έχει κατακτήσει το Βαλκανικό κύπελλο συλλόγων το 1977 και δύο φορές (1988, 2003) προκρίθηκε έως τα προημιτελικά του κυπέλλου UEFA (μετέπειτα Europa League).



Ο ΠΑΟΚ είναι ελληνικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1926[2] ως το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ). Ο ΠΑΟΚ συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής από την ίδρυση της κατηγορίας την περίοδο 1959–60. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας, το 1976, το 1985 και το 2019 καθώς και εφτά φορές το κύπελλο Ελλάδας, το 197219742001200320172018 και 2019 ενώ έχει συμμετάσχει και σε 13 ακόμη τελικούς της διοργάνωσης. Στο ενεργητικό του έχει επίσης αρκετές αξιομνημόνευτες πορείες και νίκες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.



Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας σε διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και μεμονωμένους αγώνες. Βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρκής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Οι εντός έδρας αγώνες της ομάδας διεξάγονται κυρίως στην περιοχή της Αττικής (Ολυμπιακό στάδιο, Μαρούσι) αλλά και νοτιότερα, στο λιμάνι, στον Πειραιά και το Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης. Έχει ψηφιστεί από τους αθλητικούς συντάκτες του ΠΣΑΤ 11 διαφορετικές χρονιές ως η κορυφαία ομάδα του ελληνικού αθλητισμού, πρώτη φορά το 1964 και πιο πρόσφατη το 2014.[4][5] Ανήκει στην "χρυσή δεκάδα" των ομάδων που έχουν στεφθεί "Πρωταθλήτριες Ευρώπης" στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Στην μόλις, δεύτερη συμμετοχή της σε τέτοιου μεγέθους Ευρωπαϊκή διοργάνωση, γίνεται η Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το αδιανόητο αουτσάιντερ, προ της έναρξης του Euro 2004.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου υπήρξε σχετικά "αθόρυβη" στα διεθνή των ποδοσφαιρικών. Μόλις την δεκαετία του ΄80 ξεκινά δειλά, με το "βάπτισμα" της στην Πανευρωπαϊκή Διοργάνωση του 1980, παρόλο που δεν κατάφερε να προκριθεί παρακάτω, θεωρήθηκε σημαντικό επίτευγμα ωστόσο και μόνον η εμφάνιση της, στους 8 της τότε διοργάνωσης. Επιστροφή στα "αθόρυβα" χρόνια μέχρι και το 1994 με την "ιστορική" πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ εκείνη την χρονιά. Μέτρια έως κακή εμφάνιση της ομάδας χωρίς νίκη ή έστω σκορ σε κάποιο από τους αγώνες. Με σημαντικές αλλά και αρκετές "αδιάφορες" στιγμές για άλλη μια δεκαετία μέχρι την μεγάλη ανατροπή του 2004.

Στην διοργάνωση όπου τα φαβορί αποκλείστηκαν πολιορκημένα από τους Έλληνες "πειρατές" της Πορτογαλικής διοργάνωσης. Θεωρούμενη ως το απόλυτο αουτσάιντερ, πριν την έναρξη, η Εθνική ομάδα επικρατεί επί της -τότε κατόχου του τίτλου- εθνικής Γαλλίας , αλλά και επί των διοργανωτών Πορτογάλων. Οι Πορτογάλοι αν και προσπάθησαν δύο φορές, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Ελλάδα να φτάσει στην κορυφή. Ως "Πρωταθλήτρια Ευρώπης" εκείνης της χρονιάς, η Εθνική ομάδα εξασφαλίζει την συμμετοχή της εκπροσωπώντας την Ευρώπη στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το 2005.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την ιστορική νίκη του 2004, η εθνική ομάδα προκρίθηκε σε τελικούς διοργανώσεων -πλην 2016, & 2020- φτάνοντας στους 16, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2016 και στους προημιτελικούς του Πανευρωπαϊκού Κυπέλου του 2012. Καθ' όλη την περίοδο εκείνη (2004-2011) η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) περιελάμβανε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, στις "Κορυφαίες 20".



Η AEK είναι ένα Ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο, που ιδρύθηκε το 1924 ως τμήμα του ιστορικού συλλόγου «Αθλητική Ένωση Kωνσταντινουπόλεως» (ΑΕΚ). Είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες ομάδες της χώρας, έχοντας διακριθεί στην Ευρώπη και έχοντας κατακτήσει πολλούς τίτλους στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα της Ελλάδας που κατάφερε να φτάσει στους 4 του ΟΥΕΦΑ (1977) και δύο φορές στους 8 του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1997, 1998). Επίσης η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στους 8 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1969) και η πρώτη που συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (1995). Εδρεύει στο Ολυμπιακό Στάδιο, μετά την κατεδάφιση της παραδοσιακής της έδρας, του Σταδίου Νίκος Γκούμας στη Νέα Φιλαδέλφεια και σε αναμονή της αποπεράτωσης του νέου της γηπέδου Αγιά Σοφιά.

Ο μικρός, σε σύγκριση με τα άλλα αστικά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πληθυσμός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε πολλούς αθλητικούς συλλόγους στην περιοχή για όλα τα αθλήματα, αλλά κυρίως για το ποδόσφαιρο. Το 1875 δημιουργήθηκε ο Ερμής στην περιοχή Γαλατά και στην ευρύτερη περιοχή που ονομάζεται σήμερα Μπέγιογλου (Beyoğlu), με στόχο την ανάδειξη Ελλήνων αθλητών και τη διατήρηση της ελληνικής ιδεολογίας. Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμής αποτέλεσε τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο που ιδρύθηκε στην τουρκική επικράτεια.[1]

Το 1922 αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του έπειτα από παρέμβαση των τουρκικών αρχών. Το 1914 είχε ιδρυθεί η "Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου", η οποία επίσης αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητές της το 1922. Οι δύο σύλλογοι συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Αθλητικό Σύλλογο Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, αποκαλούμενο απλούστερα Πέρα Κλουμπ (τουρκ. Pera Spor Kulübü). Εκείνα τα χρόνια όμως εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη χιλιάδες Έλληνες, που εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η ομάδα Πέρα Κλουμπ συνέχισε να υφίσταται, άλλαξε αργότερα την ονομασία της σε Μπέγιογλουσπορ (Beyoğluspor), συνεχίζει να υφίσταται σε ερασιτεχνικό επίπεδο ποδοσφαίρου έως και σήμερα και είναι αδελφοποιημένη με την ΑΕK.



Η ΠΑΕ Άρης[1] , είναι ένα επαγγελματικό ποδοσφαιρικό σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονικη. Έχει κατακτήσει επίσημα τρία πρωταθλήματα (1928, 1932, 1946) και ένα κύπελλο Ελλάδας το 1970. Ως ερασιτέχνης διατηρούσε για χρόνια πληθώρα αθλημάτων με λαμπρή πορεία και ασύγκριτες κατακτήσεις τίτλων, συμβάλλοντας κοινωνικά και πολιτιστικά στο κοινωνικό σύνολο. Ποδοσφαιρική έδρα της ομάδας είναι το ιδιόκτητο γήπεδο Κλεάνθης Βικελίδης, χωρητικότητας 23.400 θεατών.[2] Iστορικά ο Άρης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα ανερχόμενα αστικά στρώματα της Θεσσαλονίκης των αρχών του προηγούμενου αιώνα (δεν είναι τυχαίο ότι προπύργιο της οπαδικής του βάσης αποτέλεσε η περιοχή της Αγίας Τριάδας[3]), ενώ κατά τα πρώτα χρόνια ύπαρξής του (μεσοπόλεμος) ήταν ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης και θεματοφύλακας των προοδευτικών ιδεών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως βάσει του καταστατικού του εκγύμναζε αθλητές "εκ πασών των κοινωνικών τάξεων", είχε τμήματα γυναικών ήδη από τη δεκαετία του 1920, ενώ εγκόλπωνε στις τάξεις του εκτός από τους γηγενείς Μακεδόνες και ευρύτερες κοινότητες (ευρωπαϊκή, αρμενική, τμήμα της εβραϊκής, πρώτο κύμα Ελλήνων προσφύγων).



https://el.wikipedia.org/